Vanliga frågor
MONTERING AV STAKET
- Är solitt fundament (rostverk) nödvändigt för montering av stolpar?
- Nej. Under installation av staket räcker det med att gjuta staketstolparna in i betong.
- Ja. Om stolpar monteras på tomtens gräns där höjder ändras rekommenderas det att gjuta ett solitt fundament in i betong i stället för pålar.
- När använder man solitt fundament?
- När fundament används för att utforma tomtens höjd, dvs. stödmur.
- När det behövs ett fundament för staketblock, tegel, betongstaket.
- När stängsel sockel inte kan användas.
- Vilken grund behövs det för prefabricerat staketfundament?
- Prefabricerat staketfundament kräver ingen särskild grund. Dessa element kan byggas direkt på marken eller i ett utgrävt dike. Fundamentstödpunkter är betongingjutna pålar av metallstolparna.
- Hur ska staketstolpar av metall gjutas in i betong?
Under betongingjutning av staketstolpar (i sandjord) rekommenderar vi att följa dessa anvisningar:
- Pålen ska vara minst 200 mm i diameter;
- Pålens djup ska vara minst 800–1200 mm;
- Betongklass ska inte vara mindre än C16/20.
- Kan man gjuta in ett staket i betong på vinter?
Staket kan ingjutas under alla årstider men man ska ta hänsyn till väderförhållanden och väderlexrapporter. Om marken är frusen på 20-30 cm eller mer eller om det förväntas frost (minustemperatur) är det bäst att inte börja arbeten. I undantagsfall kan man gjuta under temperatur som inte är lägre än -5 C med användning av kemiska tillsatsmedel för betong.
- Jag planerar att köpa ett staket senare men gjuter ett staketfundament in i betong nu. Vad ska jag göra på förhand?
- Under betongingjutning av staketfundament eller stödmur som du planerar att installera staketet på rekommenderas det att gjuta in stolparna för staketet, grinden eller gånggrinden på förhand. Annars kommer du att behöva tillverka metallstolpar med förankringsplatta. Vi rekommenderar inte att förankra stolpar för slaggrindar.
- Vilka įnfogningsdetaljer ska jag använda för staket / grind om jag gjuter in betongpelare?
- Inga infogningsdetaljer behövs. Alla staketelement (segment, grindar och gånggrindar) fästas genom att förankra fästelement / gångjärn direkt till pelarna.
- Vilket fundament behövs det för pelare / mur av betongblock?
- Ett fundament för pelare ska vara minst 1200 mm djupt och armerat.
- För mur – minst 400 mm djupt, var 1000–2000 mm ska det vara djupare armerade pålar (minst 1000 mm). Fundamentets tjocklek och längd ska vara ca 10–20 mm mindre än blockens yttre dimensioner (på så sätt samlas inte vätska i blockens botten).
- Om det inte behövs rekommenderar vi inte att sätta fundamentet högt ovanför marknivån. För att bibehålla blockens estetiska utseende rekommenderas det 30 mm.
- Behövs det ett fundament för gabioner?
- Gabioner kräver fundament på grund av stor belastning från stenar. Fundamentet ska vara ca 1000 mm djupt. Bredd och längd – enligt gabionens dimensioner. Det är också möjligt att göra ett fundament med två djupare pålar.
- Kan jag montera staketbandet själv?
- Staketbandet monteras väldigt enkelt, inga speciella kompetenser krävs. Se videoinstruktionen här.
- Varför behöver man betongimpregnering?
- Impregnering används för att förstärka staketblockens struktur och färg samt för att skydda dem mot nederbörd och UV-effekter.
- Vita fläckar kommer upp på blocken. Vad är det och hur kan jag ta bort dem?
- Uppkomst av vita fläckar på betongblock är en naturlig process. Det händer på grund av kalkutsläpp ur betongprodukter. Detta är ett tillfälligt fenomen, de vita fläckarna kommer inte upp efter några år. Fläckarna kan rengöras med saltsyralösning eller andra rengöringsmedel.
STAKETVAL OCH PRIS
- Vilket staket ska jag välja?
- När du väljer ett staket kan det uppkomma väldigt många frågor. Våra Youtube reportagecykler STAKET TV – ”Guide” kan hjälpa dig att hitta svar på dem.
- Hur kan jag beräkna budgeten för framtida staket?
- Vi rekommenderar att använda beräkningssystemet "STAKETKALKYLATOR". Systemet ger ganska exakt produktpris och preliminär visualisering enligt kundens parametrar.
- Vad är GALFAN?
- Galfan är en speciell zinkaluminiumlegering som används för metallbeläggning. Plåtar belagda med denna legering har bättre antikorrosiva egenskaper.
- Vad är ALUZINC?
- ALUZINC® är en legering av aluminium (55%), zink (43,4%) och kisel (1,6%). När aluminium interagerar med syre bildas det oxideringsfilm som förebygger korrosion. Därför har ALUZINC® legeringen höga antikorrosiva egenskaper.
- Vad är skillnaden mellan värmebehandlat och impregnerat trä?
- Värmebehandlat trä är mer motståndskraftigt mot svamp och röta, dess hållbarhet är flera gånger högre, staketpanelernas struktur är finare, träet är billigare än exklusiva tropiska träslag. Mer om THERMO träet.
- Varför skiljer sig väsentligt priserna på liknande produkter från olika tillverkare?
- Staket av metallpaneler monteras ofta ihop inte på fabriken så konstruktionen kan ha många skador från skärning och hålborrning. Man använder också vanliga tennplåtar som inte är avsedda för staket i aggressiv miljö.
- Metallstaket tillverkas galvaniserade eller grundfärgade. Detta har stor påverkan både på staketets pris och kvalitet. Högkvalitativ förberedelse för målning efter galvanisering är också viktig.
- Staketnät och paneler tillverkas av galvaniserad och svetsad ståltråd. Det är en billigare produkt med kortare livslängd. 3D och 2D staketpaneler som galvaniseras efter svetsning är dyrare men de håller längre. För att minska priset på ett staketsegment målar tillverkarna produkten på plats men fabriksmålning är av högre kvalitet.
- Trästaket tillverkade av vanligt impregnerat trä håller kortare än tillverkade värmebehandlat trä. Trästaket monteras ofta med hjälp av trälameller. Detta förkortar panelernas livslängd på grund av deformation och böjningar. Kvaliteten på färgen som staketpanelerna målas med och målningsmetoder är mycket viktiga.
- Betongstaket av block tillverkade av betong i låg klass eller i icke-certifierad produktion är billigare men kvaliteten på materialet påverkar direkt staketstolpens eller murens livslängd. Monteringspriset och hastigheten påverkas också om blocken är av olika dimensioner. Ytterligare tillbehör såsom granitgrus, småstenar och olika färgblandningar betonar blocken och ger dem dyrare utseende.
- Varför är det bättre att välja staketblock än andra åtgärder?
- Om staketblock används för pelare eller mur utförs arbeten snabbare och billigare. Du kommer också att undvika problem på vinter då plattor spricker på grund av frost. Dessa block ser också bättre ut än vanliga monolitiska pelare av betong eller byggblock.
- Är det nödvändigt att inhänga alla tomtens gränser med staket av samma typ?
- Nej, det är inte nödvändigt. Vid begränsade ekonomiska resurser rekommenderas det att ägna budgetens större del till fasadsidan eftersom den är husets visitkort. För gränser med grannarna eller mindre synliga områden kan du välja enklare och billigare staket.
GRINDAR OCH GÅNGGRINDAR
- Vilken grind ska jag välja – skjutgrind eller slaggrind?
- Val av grindtyp avgörs av många faktorer. Mer om val av grindmodellen kan du läsa på Staket Blogg i artikeln VAL AV GRINDAR, AUTOMATIK
- Hur bred grind behöver jag?
- Rekommenderad grindbredd i privathem är 3.5–5.0 m. Industriella grindar brukar vara längre: från 5.0m till 10.0m.
- Vad är totallängden på en skjutgrind?
- Totallängd på skjutgrind består av genomfartsdelen och stödet. Totallängden beräknas genom att multiplicera genomfartens bredd med koefficienten 1.5 (rekommenderad längd på stödet ska vara ca 50% genomfartens yta, vi kan också tillverka med 40% och 30%).
- Hur stort fundament behövs det för en skjutgrind?
- Fundament för en skjutgrind ska vara minst 400 mm brett och 1200 mm djupt. Fundamentets längd beror på grindens längd och kan vara 500 mm längre än grindens stöd. Grindens fundament kan också betonggjutas med två pålar.
- Krävs det speciella förberedelser för grindautomatik?
- Skjutgrind ska utrustas med en kuggstång. Slaggrind kräver inga förberedelser om det finns en horisontell platta på grindramen. Om plattan inte finns kan automatiken fixeras till bottenramen.
- Vilka elinstallationsarbeten ska utföras innan montering av grindautomatik?
- På platsen avsedd för grindautomatiken ska det vara ingång till elnät (oftast 230V). I automatik för slaggrind ska kablar ledas från styrenheten till automatikens båda ”armar”. Beroende på den valda platsen ska kablar ledas till fotocellerna och varningslampan.
- Får man öppna en automatisk grind under strömavbrott?
- Grindautomatik levereras med nyckel för nödöppning med vilken du kan aktivera och öppna grinden under strömavbrott. Det är också möjligt att installera en extra ackumulator för öppning av grinden i nödsituationer.
- Varför öppnas inte den automatiska grinden (på vinter)?
- För skjutgrind kontrollera om snön inte har hamnat i grindens konsol, om kuggstången eller automatikens kuggdrev inte är täckt med is och om automatiska strömbrytare inte har frusit.
- Krävs det underhåll för lås i grindar / gånggrindar?
- Ja. Det rekommenderas att smörja lås i grindar och gånggrindar 1–2 gånger om året.
- Är elektromagnetiskt lås nödvändigt för gånggrindar?
- Nej. Elektromagnetiskt lås är nödvändigt för grindar endast om du planerar installera en åtkomstkontrollanordning (audio eller video porttelefon och liknande).
KRAV, TILLSTÅND OCH FÖRSÄKRINGAR
- KRAV, TILLSTÅND OCH FÖRSÄKRINGAR
Även om vi är själva tomtägare bör vi inte glömma att ägare av dem angränsande tomterna ska också använda staketet. Därför för att undvika stora problem är det bäst att kunna alla krav på förhand. Naturligtvis är det enklaste sättet att undvika alla myndighetskrav är att besöka grannarna med ett papper, penna och tårta. Som redan nämnts kommer staketet att användas inte bara av dig utan också av dem. Därför innebär välvilligt samtycke med din önskade inhängningslösning inte bara det faktum att du kommer att ha ditt önskade staket utan också att du kommer att bibehålla goda relationer med dina grannar.
1. Skriftliga medgivanden (överenskommelser) mellan ägare och förvaltare av angränsande tomter krävs när ett staket installeras på tomtens gräns (och konstruktionen passerar gränsen). Medgivande är också nödvändigt om ett staket installeras vid tomtens gräns (närmare än 1 m till tomtens gräns, konstruktionen passerar gränsen) och:
- Ytan på staketets hål utgör mindre än 50 procent av staketets totala yta (inklusive ytan på stolparnas och staketets sockel som kastar skugga på den angränsande tomten) – när skuggan som kastas vinkelrätt av staketet på den angränsande tomten (området) är riktad norrut (mellan (>)330° och (<)30°).
- Ytan på staketets hål utgör mindre än 25 procent av staketets totala yta (inklusive ytan på stolparnas och staketets sockel som kastar skugga på den angränsande tomten) – när skuggan som kastas vinkelrätt av staketet på den angränsande tomten (området) är riktad mot öst (mellan 30° och 90°) eller väst (mellan 270° och 330°).
Dessa krav anges i Byggtekniska föreskriften STR 1.07.01:2010 ”Bygglov”, bilaga 11 ”BINDANDE FALL FÖR SKRIFTLIGA MEDGIVANDEN AV ÄGARE ELLER FÖRVALTARE AV ANGRÄNSANDE TOMTER (OMRÅDEN)”. För att göra det lättare att förstå ta helt enkelt din tomtplan, rita en vinkelrät linje mot tomtens gräns och mät vinkeln mellan denna linje och nordriktningen. Om graderna hamnar inom dem ovannämnda gränserna är det nödvändigt att få grannens medgivande eller inte överskrida den angivna relativa ytan på hålen.
2. Skriftligt medgivande krävs under bygge av stödmurar om:
- stödmuren byggs på tomtgränsen;
- höjden på någon del i stödmurens konstruktion, uppmätt ovanför marknivån vid tomtgränsen, är högre än horisontellt avstånd mellan denna punkt och tomtgränsen.
Ytterligare anmärkningar:
- Staket med socklar ska inte förhindra ytvatten från den angränsande tomten från att rinna. Om det finns en sådan risk ska byggaren med skriftligt medgivande från ägaren av den angränsande tomten installera ett system för ytvattenflöde (till en ränna, dike eller dränering eller att hitta en lösning som är acceptabel för båda ägarna).
- Vid staket på en stödmur tillämpas det kraven från punkt 1 till staketet och kraven från punkt 2 till stödmuren.
Staket tillskrivs enkla strukturer så ett speciellt projekt eller bygglov behövs inte om staketet inte är högre än 2,0 m. Om du bygger bara en stödmur ska dess höjd inte överstiga 1,0 m. Glöm inte att om du planerar att bygga ett staket på stödmur kan du inte sätta ihop båda tillåtna höjder. Stödmurens höjd ska ingå i staketets tillåtna höjd. Staketets totala höjd ska mätas från den nedre markytan. Om du planerar att installera ett staket på vägbanan (gatan) ska du kontrollera översiktsplaner. Där hittar du skyddade områden där det är förbjudet att bygga till och med enkla strukturer (staket).